16 Şubat 2014 Pazar

Şebnem Ferah

1972 doğumlu sanatçımız, müzisyen bir aileden gelmenin de avantajıyla küçük yaşlarda müzikle ilgilenmeye, zamanla da uğraşmaya başladı. Müzik hayatında profesyonelleşmeye başladıkça daha önemli işlere girişmeye başlamıştır. 1988 yılında Bursa kökenli grup olan Volvox’u kurmuştur. Çeşitli sahne performanslarının ardından bu grup 1994 yılında dağılmıştır.

1996 yılında ilk albümü “Kadın”ı çıkaran Şebnem Ferah, önemli isimlerle çalışarak bu albümü çıkarmış ve bu albümle büyük bir ilgiyle karşılanmıştır. O dönemde zaten rock müziğin konumu henüz sistemin gerisinde ve bir yer arayışındayken, bir de kadın rock sanatçısının albümü elbette ilgiyle karşılanmıştı. 


Bu ilk albümden Yağmurlar, Bu Aşk Fazla Sana ve Fırtına adlı şarkılara video klip çekilmiştir. O dönemde video kliplerin ne kadar önemli olduğunu da hatırlamak gerek. Bu kliplerle, yukarıda belirttiğimiz nedenlerin de etkisiyle önemli bir kitle kazanmış, o tarihten bu zamana duruşundan ödün vermemiştir.

1999 tarihinde çıkardığı “Artık Kısa Cümleler Kuruyorum” albümü ile daha ikinci albümle rock müzik dünyasında çok önemli bir konuma yükselmiş, önemli sayılabilecek bir miktarda kitle kazanmıştır. Elbette bu durumun oluşmasında önemli etken, yenilik açısından kadın rock sanatçısı olması, albümlerinde o dönem için önemli isimlerle birlikte çalışması ve bunun sonucunda da kaliteli işlerin ortaya çıkmasıdır. Sanatçının birikimi, bunu müziğine ve sözlerine yansıtması, bu duruşundan da ödün vermeden devam etmesi de diğer en önemli sebeptir.

Zaman içinde aralıklarla albüm çıkarmaya devam eden Şebnem Ferah, bu süreçte birçok önemli konser vermiş, sahne performanslarına devam etmiş ve birtakım ödüllerin sahibi de olmuştur.
Birçok farklı projede de çalışmıştır; Kargo Grubu’nun “Kalamış Parkı” adlı parçasında yer almıştır. Teoman ile (İki Yabancı, En Güzel Hikayem parçaları), Mavi Sakal’dan bildiğimiz, ancak daha sonradan Karapaks’ın albümünde yer alan “İki Yol” adlı parçada Karapaks Grubu ile, Umay Umay ile de (Hareket Vakti adlı parçada) birlikte çalışmıştır. Redd’in “Hayat Kaçık Bir Uykudur” adlı albümünde “Sevmeden Geçer Zaman” şarkısında da yer almıştır.

Bu blogda yer almasının nedeni, elbette ilk olarak tarzından ödün vermemesi ve pop-fantezi-arabesk kuşağında rock müziği temsil eden ve bu kuşağı buram buram yaşayan milenyum sürecinde, rock müziği o diğer kitlelere aşılayan birisi olmasıdır. Çıkış yazımızda da bahsettiğimiz gibi, popüler olan kaliteli rock sanatçılarımızı da destekleriz. Kaliteli olmalarının yanında popüler olmaları, bir rock kültürünü popülerin içinde daha farklı kitlelere sunmaları en önemli özellikleridir.

Şebnem Ferah da bu açıdan rock kültürünü popüler kültürün içinde başarıyla temsil etmiştir. Popüler olduktan sonra tarzını değiştiren, kendisinden ödün veren isimler gibi olmamış, olması gerektiği kadarını temsil etmiştir. Bu başarı Şebnem Ferah için veya onun gibi olanlar için elbette yadsınamaz.

Şebnem Ferah Albümleri:

1996 – Kadın
2001 – Perdeler
2003 – Kelimeler Yetse
2013 – Od