15 Şubat 2014 Cumartesi

Kudret Kurtcebe

Yerli Rock müzik tarihimizde kendisine önemli bir yer edinmiş önemli bir sanatçımızdır Kudret Kurtcebe. 1998’de “Kent Ozanları” albümünde “Çocuk” adlı şarkısıyla yer almıştır. Adını özellikle bu toplama albümden sonra duyurmuştur. 1999’da “Şizofren - Tüm Uluslar Sabıkalıdır” isimli albümü çıkararak değerli bir iş yapan besteci ozanımızdır. 

Duruşuyla ön plana çıkan sanatçı, bu duruşunu "Şizofren" albümünde de ortaya koymuştur. Protest bir duruşla doğal olanın dışındakileri reddeden bir anlayış sergilemiştir. Bu salt doğal olma anlayışıyla, yerli rock müzik tarihimizde çok önemli bir iz bırakmıştır.


Bu albüm hakkında söylenecek şeyler kısıtlı kalır. Gerçek bir kent ozanı kimliğiyle, bu albüm üzerinden yıllar geçmesine rağmen halen çok önemli bir yerdedir, halen güncelliğini korumaktadır. Albüm; şöhret olmak, albümün çok satılması gibi düşüncelerle çıkmamış, bu durum sanatçının şarkı sözlerine de yansımıştır zaten.
Şizofren albümünün kartonetinde yer alan; sanatçının duruşu, albümün içeriği hakkında fikir verebilecek olan yazıda şunlar yazmaktadır:


"Sınır; uğruna yüzyıllarca savaşıp ölünen topografik çizgiler
Batı; batan gemi
Doğu: batıya bakıp batan gemi
Uygarlık; yasadışı
İnsan; düşünen hayvan
Para; yılanın gözü
Medeniyet; tarihi zebaniler, donsuz kahramanlar
Sosyalizm; tek tip kurşun asker
Kapitalizm; çürük yumurta
Dünyayı ayıran her iki "izm"in de karşısındayım. Birbirini doğuran bu her iki sistem bireyin özgürlüğüne indirilmiş darbelerdir
Alternatif; dinler ve ideolojiler üstü olup, gezegenin hepimizin olduğunu gösteren bir arayış olmalıdır. Bu ütopya gerçekleşene dek
Tüm uluslar sabıkalıdır.”

Kudret Kurtcebe aktif anlamda müziği bıraktığını açıklamıştı. Kendisini adadığı ve kendisinin en büyük uğraşı olan bisiklet hobisiyle ilgilenmekte olduğu biliniyordu. Derken, 2014 yılında eski parçalarıyla da katışık ikinci albümü yayımlanmıştır.

Kudret Kurtcebe Albümleri:

2014 – Uyutmayın Bizi