17 Mayıs 2012 Perşembe

Kesmeşeker

Kesmeşeker grubu 1990’larda kurumuştur. En uzun ömürlü rock gruplarından birisidir. Grubun tek sabit kalan ismi, Cenk Taner’dir. Grup, bu süreçte ikisi Cenk Taner’in solo albümü dahil dokuz stüdyo albümü çıkarmıştır.

İstanbul Kadıköy’de kurulmuştur. Popüler kültürün yanında ayakta kalmaya çalışan Kesmeşeker, kuruluşundan günümüze geçen süre boyunca, çok ciddi bir dinleyici kitlesi kazanmıştır. Kesmeşeker, alt kültüre, başkaldırıya, güncele dair izler taşıyan çok önemli bir yerli rock grubudur.

Cenk Taner, grubun tek değişmeyeni söz yazarı ve vokalistidir ya da her şeyidir de denilebilir. Geçmişten günümüze alt kültür olarak sağlam bir inançla pes etmeyen grup, ülkenin herhangi bir yerinde dinleyici kitlesiyle karşılaşabilecek kadar da biliniyordur. O yüzden Kesmeşeker, dinleyicilerine “Uçsuz Bucaksız Azınlık” der. Kesmeşeker dinleyicileri de çok farklı bir kitedir ki, sonuna kadar grubuna sahip çıkar, destekler. Hatta sadece bu belli kitlenin Kesmeşeker’i bilmesini ister.

Zaman içinde genel olarak gruptan şu isimler geçti:

Değişmeyen tek kişi, kaptan olarak Cenk Taner. Belen Ünal, Tayfun Çağlar, Melih Rona; Serdar Öztop, Demirhan Baylan, Cem Güvener, Can Alper, Batur Yurtsever, Sezen Köroğlu, Hüseyin Cebeci, Kerem Akaydın, Tansu Kızılırmak, Murat Başlamıştı, Emre Sarıtunalılar, Cengiz Baysal vs vs…

Bugüne kadar Kesmeşeker’in çıkardığı albümler:

1993 – Aşk ve Para
1998 – İnsülin
2004 – Kum
 
Ayrıca 1998’de Kent Ozanları albümünde “Eğ Başını Eğeceksen” adlı parçası yer almıştır. Bu şarkı daha sonra farklı bir versiyonla “Doğdum Ben Memlekette” albümünde yer almıştır.

Kesmeşeker’in, 20. yılını geride bıraktığı günlerde 2011’in sonunda “Doğdum Ben Memlekette” adlı albümü raflarda yerini almıştır.