9 Eylül 2012 Pazar

Barış Sökmen

Türkiye’deki müzik piyasasının sorunlarını yaşayanlardan birisidir Barış Sökmen. Müzik dünyası bir dönem sadece arabeskle, popla, fantezi müzikle ilgilenirken; bunların dışında akan suların önüne set çekmiştir. İşte Barış Sökmen de bu talihsiz isimlerden birisidir ve aslında nadir örneklerdendir.


Barış Sökmen, ilk albümünü 2001 yılında “Yine de Dönmem Sana” adıyla çıkarmıştır. O zamanlar Barış Sökmen değil de, adı Barış olarak biliniyordu. O pop ateşinin zirve dönemlerini geçirdiği sıralarda albümün çıkış klibi de “Yine de Dönmem Sana” şarkısına çekilmişti. Bu şarkıyla da hem o tek tip müzik şirketlerini şaşırtmış hem de televizyon müzik listelerinde uzun süre ön sıralarda yer almıştır.

Albümün çıkış tarihi, popüler anlayış dışında çok fazla şanslının olmadığı dönemlere denk gelmektedir. Çünkü şirketler ve ana akım yayıncılar tek tip yayında sınır tanımıyorlardı. Bu nedenle de yenilik getirenler, sistemden biraz farklı olanlar dışlanıyor, destek bulamıyor ve kaderine terk ediliyordu. Barış Sökmen listelerde uzun süre başarılı bir şekilde yer almasına rağmen, sistemin Barış’ı dışlaması, destek vermemesi, bir anda kaybolmasına neden olmuştur.


Ancak suların önüne setlerin çekilmesi, zaman sonra suların birikerek o setleri yıkmaya başlaması ile dengeleri değiştirecektir ister istemez. O dönem ana akımın dışında olan sanatçılardan çok nadir bir kısmı, az derecede etkilenmiştir. Popülerle beraber ilerleyen çok az sanatçı sistemde boy gösterebilmiştir. Diğerleri ise ya dağılmış, ya da sahne performansları ile sınırlı ve belli sayıdaki kitleye seslenmiştir, en azından pop ateşi azalana kadar. Barış Sökmen kaybolmuştur ancak, bu süreçte durmamış, çalışmış ve yeni albümü için çalışmalarını sürdürmüştür. İlk albümünü 2001 yılında çıkarmış biri olarak aradan geçen on yıldan fazla bir süreçte sistemin tavrı az çok değişerek rock sanatçılarını destekleyenlerin sayısı artmıştır. Birçok kişinin unuttuğu Barış Sökmen, yeni albümü ile kendisini hatırlatacaktır.


Barış Sökmen Albümleri