18 Haziran 2012 Pazartesi

Teoman

Yerli Rock olarak, Teoman’ı Türkiye’de rock müziği popüler anlayışa sevdiren sanatçımız olarak belirtebiliriz. Pop kültürünün altın çağını yaşadığı dönemlerinde, 90’ların sonu ve özellikle 2000’li yılların başlarında, pop müziğine alternatif olarak kendisini öne çıkarabilmiş rock sanatçılarından birisidir Teoman. 80’lerde ve 90’larda var olmuş ve var olmaya çalışan birçok rock sanatçısı ve rock grubu sektörle haklı olarak savaşırken, bunlardan birçoğu ya dağılmış ya giderek silinmiş ya da o dönemde belli bir bölgede kalarak varlığını sürdürmeye çalışmıştır.

İşte sektörün rock müziğe bu derece sırtını döndüğü bir dönemde (bazı şirketleri bunun dışında tutmalı elbet) çok kısıtlı bir rock repertuarı ön planda görülüyordu. Rock müzik, o pop kültürü içinde popüler olarak var olabiliyordu. (Tabi bu kimilerine göre iyi, kimilerine göre kötü bir durumdur. Çünkü iyi ve kötü tarafları vardır) Ve o pop, hatta fantezi müzik çağının yanında, Teoman tarzı ile farklılık yaratarak rock müziği temsil etmiştir. Popüler bir yaklaşıma doğru ayak uydurarak rock soundunu kitlenin içinde farklı olarak göstermeyi başarmıştır.
  
1967 doğumlu Teoman, müzik hayatına 1986 yılında kurduğu Mirage adlı grupta vokal yaparak başladı. Mavi Sakal, Indians, Işığın Yansıması adlı gruplarda çalıştıktan sonra 1996’da ilk albümünü çıkardı. İlk albümü ile birçok başarı kazanan Teoman, ilerleyen dönemlerde başarısının doruğuna çıkmadan önce bunun ilk ışıklarını yakmıştı.



Albüm çıkardıkça biraz da pop rock tarzına doğru değişim göstermiştir. Ancak bu durumda bile, dönem şartlarında rock soundunu ağırlıklı olarak bu şekilde hissettirenlerden biriydi Teoman. Bu yüzden rock açısından önemli birisidir. 2005 yılında Balans ve Manevra  adlı filmi yazmış, yönetmiş, burada oynamış ve filmin müziklerini yapmıştır.

Son zamanlarında çeşitli sanatçıların albümlerinde (pop müziğinin isimleri de dahil) düet yapmıştır. Bu Teoman’ın popülaritesinden ve ağırlığından yararlanmak isteyenler için de olumlu bir sonuç elde etmiştir. Teoman müziği bıraktığını açıklamıştır. Ama bir zaman sonra tekrar müziğe döneceği kararını almıştır. 

Genel olarak Teoman’ın çıkardığı ve yer aldığı albümler:

1996 – Teoman
1998 – O
2000 – Onyedi
2001 – Gönülçelen
2003 – Teo
2004 – Best Of Teoman (önceki şarkılarından seçmeler)
2007 – Söz-Müzik: Teoman (Farklı sanatçıların söylediği Teoman parçalarından oluşur)
2007 – Bülent Ortaçgil-Teoman Konser (Ortaçgil’in ve Teoman’ın kendi şarkılarını söylediği albüm)
2011 – Aşk ve Gurur
2012 – Teoman Konserler
2013 – Haziran (Single)
2014 – Yavaş Yavaş

Remix Albümleri:

2001: Remixler

Film Müzikleri:

Balans ve Manevra
Romantik
Mumya Firarda