17 Ağustos 2013 Cumartesi

Whisky

1980 yılında Kamil Özaydın tarafından kurulmuştur. Türkiye’de kurulan ilk önemli rock grupları arasında yer alır.

1986’da Türkiye’nin ilk Türkçe sözlü yasal hard rock albümünü "Babaanne" adıyla çıkardılar. İlk albümün ardından grup elemanlarının askerlikleri ve yaşam şartları derken bir süre çalışmalara ara verildi. Zaman sonra 1990 yılında tekrar bir araya gelen grup ikinci albüm çalışmalarına başladı. Ancak bu ikinci albüm piyasaya çıkmadan grubun kurucusu Kamil Özaydın, 17 Mayıs 1993'te beyin kanaması sonucu yaşamını yitirdi. 

Bu durumun ardından ikinci albüm 1994 yılında piyasaya çıktı. Albümün adı "Ateş Suyu"dur. Hem grubun kurucusunun ölümü ile doğan çalışma azmi, hem de artık piyasa şartlarının daha elverişli hale gelmesiyle daha sistemli çalışmalar gerçekleşti. Her ne kadar her alanda pop kültürü varsa da, Whisky her daim pop kültüründe olan bitene uzak kendi çizgisinde çizgisini korumuştur. Doğru olan da buydu tabii. 

Eskisine göre daha sistemli çalışmalar sonrasında üçüncü albüm çalışmalarına başlandı.

1996 yılında "Güneşin Tahtı" adıyla üçüncü albümlerini yayınladılar. Yine o derin, geçmişi olan ve birikimli rock kültürü bu albümde de kendini hissettiriyordu. 

Çalışmalar devam ederek 1998’de "Dünyanın Kapısı" adlı dördüncü albüm yayınlandı. Ve o tarihten bu zamana kadar da yoluna devam etmektedir. Grup hala aktiftir ve Türkiye’nin en eski, albümü olan hard rock grubudur diyebiliriz. 2009'da "Biz" adlı iki parçalık single da çıkarmışlardır.

Kamil Özaydın’ın ölümünü 20 yılında anmak için çalışmalar yapan grubun diğer elemanları, "Whisky Best Of" adıyla 2011’de albüm çıkardılar. 


Bugüne kadar gruptan gelip geçenlerKamil Özaydın, Serdar Çokuslu, Filip Sümbülkaya, Arif Deniztoker, Çağatay Ateş, Alpay Şalt, Ferhat Hasanoğlu, Taner Keleş, Volkan Konya, Aydın Şeref, Eser Taşkıran



Grubun en son kadrosu: Serdar Çokuslu: gitar vokal; Taner Keleş: gitar vokal; Volkan Konya: bas; Aydın Şeref : davul; Eser Taşkıran : klavye.

Whisky Albümleri:

1986 – Babaanne
1994 – Ateş Suyu
1998 – Dünyanın Kapısı
2009 – Biz
2011 – Whisky Best Of