7 Ağustos 2012 Salı

Kargo

Kargo, 1993 yılında kurulan yerli rock grubudur. Kuruluş zamanları, rock sektörü açısından çok da parlak olmayan dönemdir. 
Ancak grup gerekli birikimi sağlayıp, aralarında grup için önemli isimler olan Mehmet Şenol Şişli, Deniz Aytekin ve Selim Öztürk’ün olduğu beş kişi ile ilk albümlerini çıkarırlar. 1993 yılında yayınlanan “Sil Baştan” adlı albüm, dönemi açısından yenilikçidir ve başarının ilk sinyallerini vermiştir. Türkiye’deki sektörün rock müziğe sırtını döndüğü dönemde, albüm satışları çok parlak olmasa da Kargo, ilk albümüyle kitlesine ulaşabilmeyi başarmış ve alt kültürde kendisine yer edinmiştir.

İkinci albüm öncesi grupta yaşanan ayrılıklarla kadroda değişiklik meydana gelmiştir. Grubun kemiği Mehmet Şenol Şişli ve Selim Öztürk’e klavyede Serkan Çeliköz, davulda Burak Karataş ve vokalde Koray Candemir katıldı. Böylece yeniden toplanan Kargo grubu, Kargo adıyla ikinci, yeni ekiple ilk albümlerini 1996 yılında “Yarına Ne Kaldı” adıyla çıkardı. Bu albüm parçalarına çekilen video klipler büyük başarı sağlamış, tek telden çalan müzik sektöründe boy gösterebilmiştir. Bu durum, sektörden ayrı olarak çıkan, sektörün dışında rock müziği popülere gösterebilen Kargo grubu için asıl önemli adım olmuştur.

1997 yılında üçüncü albümleri “Sevmek Zor” piyasada yerini aldı. Sektörün tamamen pop-fantezi-arabesk tarzına yaklaşarak tek telden çalacağı zamanlara yaklaşırken, Kargo’nun bu albümü yine başarı sağlamış ve ses getirmiştir.

Dördüncü albüm 1998 yılında “Yalnızlık Mevsimi” adıyla yayınlandı. Sözlerin Mehmet Şenol Şişli’ye ait olduğu ve sektöre karşı çıkışın izlerini taşıyan albüm, yine önemli bir başarı kaydetmiş, Kargo artık, popüler sistemde farklı bir tarz olarak kendisini gösterebilmiştir.
Bu albümde, albüm kapağına grubun resmini koymayarak tepkisini ve yenilikçiliği göstermiştir.


2000 yılında beşinci albüm “Sen Bir Meleksin” çıktı. Grubun başarısı devam ediyordu yine. Bu başarı konserlere sponsor çekmiş ve sponsor şirket için 2000 yılında single yapılmıştır.

Hem grubun durumundan hem de sektörün en kötü hal aldığı zamandan dolayı meydana gelen boşlukta, 2001 yılında “Best Of Kargo” albümü yayınlandı.

Yeniden çalışmalara başlayan grup, bu sefer grubun beyni Mehmet Şenol Şişli olmadan yeni albümlerimi 2004 yılında “Ateş ve Su” adıyla yayınlar. Pop kültürünün de etkilediği, ve popüler anlamda var olan Kargo, adından söz edilen bir grup olmuştur.

2005 yılında cover albümleri “Yıldızların Altında” yayınlanmıştır. Popüler anlamda başarılarını sürdüren grup, 2008 yılında solist Koray Candemir ve klavyeci Serkan Çeliköz’ün gruptan ayrıldığını açıklamalarının ardından, o parlak dönemlerinin artık yok olmaya başladığı, sonra giderek söndüğü bir şekle gelmiştir.


En son 2010 yılında, Mehmet Şenol Şişli’nin de kadroda olduğu, Mirkelam ile birlikte “RRDP” “(Rakın Rol Disko Parti)” adlı albüm yayınlanmıştır. Ancak pop kültürü etkisi ile beliren albüm, eski Kargo’nun olmamasından dolayı çok da başarı sağlayamamıştır.
Mehmet Şenol Şişli

Grubun yeni Elemanları: Ozan Anlaş, Selim Öztürk ve Burak Karataş

Gruptan gelip geçeneler: Mehmet Şenol Şişli, Koray Candemir, Serkan Çeliköz, Deniz Aytekin, Aykan İlkan, Atilla Yüksel.

Kargo’nun Albümleri:

1993 – Sil Baştan
1997 – Sevmek Zor
2000 – Efes Dark Single
2001 – Best Of Kargo
2004 – Ateş ve Su
2010 – RRDP